A bor az ünnep itala-Interjú Hujber Attila borásszal

Édesapám, Hujber László metszés közben
A Balatoni borok egyre népszerűbbek, több alkalommal nyerték el „Az év bora” kitüntető címet. A kisebb családi gazdaságok gomba módra szaporodnak és szereznek hírnevet a régiónak. Múlt és jelen kapcsolatáról, a kulturált borfogyasztásról és különleges eljárásokról beszélgettünk a fiatal, ígéretes borásszal, Hujber Attilával.
Mikor kezdte a borászkodást?

Családi őstermelői gazdaságunk 18 ha szőlő területet művel. Kezdetben csak szőlőtermesztéssel foglalkoztunk, amit még nagyszüleink kezdtek hobbiként és fizetés kiegészítésként. Borászatunk ma már évente 5-600 hl bort készít. A korszerű szőlőtermesztés, az állandóan fejlesztett technológia illetve a felsőfokú szaktudás garantálja a magas fokú minőséget.

Hogyan jellemezné a Hujber pincészet borait?

Boraink üdék, zamatosak, kiválóan egészítenek ki családi ünnepeket, baráti beszélgetéseket. A bor az ünnep itala. Célunk, hogy kedvező áron jó bort adjunk, hogy minden nap ünnep legyen.

Minőségben is megállják a helyüket?



Pincészetünk a fehér és rosé borok készítésében ért el nagyobb sikereket eddig, a tavalyi évben azonban rendkívül jó vörösbort sikerült készíteni. 2011 nagyon jó évjárat volt, hiszen mind a szín, mind a bel tartalom átlagon felüli lett.

Milyen szolgáltatásokat kínálnak a betérő vendégeknek?



A Hujber Pincészet már 2000 óta tagja a Délbalatoni-borútnak. Ugyanebben az évben a pincénk mellé épült borozóba szívesen látjuk vendégül azokat, akik borkóstoló programon szeretnének részt venni. A bejelentkező csoportok részére igény szerint házias ételeket szolgálunk fel. A program után a vevő a megkóstolt és tetszését elnyerő borokból palackos kiszerelésben is kedvére választhat.

Mennyire ismert márkanév a Hujber Pincészet?

Ma már elmondhatjuk, hogy a pincénket nagyon sokan felkeresik, sok visszatérő, elégedett borfogyasztó vendégünk és kereskedőnk van, akik rendszeres vevőink.

Van valamilyen specialitásuk?

Gondoltunk azokra is, akik nem fogyasztanak alkoholt és egy titkos recept alapján megalkottuk az egész évben friss mustot. A gasztronómiai ínyencségnek számító nedű, pasztőrözési technológiával készül, tartósítószert, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mégis édes, mint a méz. A receptet ne kérdezze, de annyit elárulok, hogy az eljárás során meg kell találni azt az optimális hőfokot, amikor az élesztőgombák elpusztulnak, azonban a must még nem karamellizálódik. Az ízek harmóniájához egyensúlyra van szükség, mint az élet bármely területén.



További információ: 8630 Balatonboglár, Munkácsy u. 116.

Borászat: (+36)30/3942572, (+36)30/2541420 • Szállás: (+36)20/9566408

E-mail: info@hujberpince.hu , hujberpince@freemail.hu

Hujber Pince hivatalos weboldala